Älä pelkää peluuttajaa!
24.7.2017
Lapsesi joukkue etsii peluuttajaa illan peliin – mistä oikein on kyse?
Peluuttaja on valmentajan tai apuvalmentajan sijainen pelitapahtumassa.
Peluuttajan tehtävänä on huolehtia siitä, että kaikki paikalle tulleet joukkueen pelaajat pääsevät mukaan peliin. Pyydä itsellesi kaveri: vaihtopenkin pelaajat ovat usein tohkeissaan pelin tapahtumista ja menossa kentälle kovaa kyytiä. Helpoimmalla pelitapahtumissa pärjää kun toinen aikuinen katsoo kentälle, ja toinen solmii tossunnauhoja ja huolehtii juomapulloista.
Alkuverryttely: pienpelit omien kavereiden kanssa käyvät alkuverryttelystä. Hippaleikki samoin. Yritä painaa mieleesi pelaajien nimet. Kerro, että olet tänään valmentajan sijaisena ja sinä määräät vaihdot. Käy tervehtimässä pelinohjaajaa ja vastustajan valmentajaa /peluuttajaa.
Pelin aloitus: päätä ketkä menevät ensin kentälle, järjestä loput pelaajat vaihtoon odottamaan vuoroaan. Kerätkää juomapullot ja reput pelaajien taakse ja pelaajat istumaan riittävän kauas sivurajasta. Maalivahdilla on oltava maalivahdin paita tai liivi yllään.
Voit helpottaa vaihtotilanteita siten, että joukkueen vaihdossa olevat pelaajat istuvat vieressäsi rivissä, ja aina sinua lähin pelaaja on seuraava kentälle pääsevä. Kentältä vaihtoon tuleva käy istumaan rivin viimeiseksi odottamaan vuoroaan. Pelinohjaaja (=tuomari) huolehtii lopusta.
Pelaajien vaihtaminen: nappulasäännöissä vaihdot ovat edestakaiset ja lentävät.
Peliä ei tarvitse keskeyttää tai odottaa keskeytystä, vaan pelaajan voi vaihtaa lennosta. Ensin vaihtoon tuleva pois kentältä, sitten uusi tilalle. Vaihtojen määrää ei ole rajattu, pyri kuitenkin antamaan mahdollisimman pitkiä yhtäjaksoisia pelihetkiä pelaajille.
Jos joukkueessasi on täydet kaksi kentällistä pelaajia, pyri vaihtamaan koko kentällinen kerrallaan sopivalla pelikatkolla. Voit hyvin antaa kummallekin kentälliselle yhden kokonaisen puoliajan verran peliaikaa.
Ole mahdollisimman tasapuolinen: kaikki kentälle vuorollaan, suunnilleen yhtä pitkäksi aikaa.
Itsensä satuttaneen pelaajan vaihtaminen:
Hae itsensä satuttanut pelaaja sivuun ja auta häntä, lähetä pelaajan tilalle vaihtopelaaja.
Unohda taktiikat ja taktiikkataulut.
Riittää kun kaikki pääsevät kentälle, suurin piirtein yhtä paljon. Pelaamaan oppii parhaiten pelaamalla, eikä nappulapeleissä pelata sijoituksista tai voitoista.
Jos maalivahdiksi ei löydy halukkaita, voi maalivahdinkin tehtävää kierrättää ja pienten peleissä maalivahdinkin voi puoliajalla vaihtaa.
Pelinohjaaja opastaa pelaajia erikoistilanteissa (sivurajat, maaliheitot, rankkarit)
Huuda Hyvä ja Hienoa!
Pelin päätteeksi: huudot ja kättelyt. Anna pelaajien päättää mitä huudetaan.