Meidä seura: tasoryhmät - miksi ja miten?

6.2.2020

Turun Nappulaliigan aluejoukkueet pelaavat omaa suljettua sarjaansa. Sarja on jaettu lähes kaikissa ikäluokissa kahteen tasoon: liigaan ja ykköseen (”divariin”).

Pelaajien jako tasoryhmiin ja peliryhmiin herättää kysymyksiä sekä vanhemmissa että valmentajissa – miksi ihmeessä lasten seurassa tehdään tasojakoja ja kuinka ne tulisi toteuttaa?

Tasoryhmäajattelua tukee Suomen Palloliiton valmennuslinjaus.
Harjoituksissa ja peleissä on pelaajalle – lapselle – mielekkäintä toimia ryhmässä samantasoisten, yhtä taitavien lasten kanssa. Joukkueissamme on kaikentasoisia pelaajia: aloittelijoista taitaviin, pitkään harjoitelleisiin pelaajiin. Eriyttäminen harjoituksissa ja peleissä mahdollistaa lapselle sopivan haastavan tason. Valmentajan tehtäväksi jää harjoittelun suunnittelu mielekkääksi.
Harjoittelun toteuttamiseen tarvitaan valmennustiimejä: mitä vähemmän jonoja ja odottamista, mitä enemmän toimintaa harjoituksissa on, sitä mielekkäämpää ja tuloksellisempaa harjoittelu on.

Saman alueen koko ikäluokka treenaa tilojen salliessa yhdessä. Harjoituksia eriytetään pelaajille sopivalla tavalla. Lapsen kehittymisen kannalta ratkaisevaa ei ole se, mille tasolle hänet on nimetty, vaan se, että hän saa sopivan haastavia harjoituksia ja paljon pallokosketuksia.

Nappulapeleissä ei ensisijaisesti haeta voittoja, vaan erilaisia tuloksia: riittävästi voittoja, sopivasti tappioita ja mukavasti tasapelejä.
Kaikenlaiset pelitulokset ovat oppimisen paikkoja nekin.

Tästä syystä joukkueemme pelaavat kahdella eri sarjatasolla.
Tasojaot eivät ole kiveen hakattuja: pelaaja voi ja saa liikkua kauden aikana tasoryhmästä toiseen. Ainoa ehdoton sääntömme on, että mikäli alueella on ikäluokassa sekä liiga- että divarijoukkue, voi kaupparipelaaja osallistua ainoastaan liigajoukkueen peleihin.
Jos alueella on ainoastaan divarijoukkue, pelaa kaupparipelaaja tietenkin siinä.

 

Tutustu SPL:n valmennuslinjaukseen https://www.palloliitto.fi/lapsuusvaihe-u7-u11