Oranssi kortti käyttöön TuNL pelinohjaajille.

2.8.2024

Tälläkin kaudella on käyty paljon keskustelua eri medioissa koskien erotuomareihin ja varsinkin nuoriin pelinohjaajiin kohdistunutta asiatonta kommentointia kentän laidalta. Turun Nappulaliigan oman sisäisen sarjan, omaSP -sarjan, pelejä viheltävät pääsääntöisesti omat juniorimme ja pelaajiemme sisarukset. Ympäri Turkua pelattavassa sarjassa pelaavat meidän 2013-2018 syntyneet joukkueemme. Valitettavasti muutamia nuoria pelinohjaajia on lopettanut kentän laidalta annettujen kommenttien takia.

 

Pelinohjaus ja tuomarointi on myös jalkapalloharrastuksen muoto, josta kuuluu nauttia, ihan niin kuin pelaamisesta, valmentamisesta ja joukkueen toimihenkilönä toimimisesta.

 

- meillä on liki sata pelinohjaaja listoillamme ja olemme kaikista kiitollisia. Osa viheltää vasta ensimmäisiä pelejään ja osa on jo ohjannut pelejä usean vuoden ajan. Pääsääntöisesti pelinohjaajamme ovat 12-15 -vuotiaita lapsia ja nuoria, jotka ovat innostuneet tuomaritoiminnasta. Valitettavasti asiaton kommentointi tai kehnosti annettu palaute kentän laidalta on lopettanut joidenkin pelinohjaajauran lyhyeen, harmittelee Turun Nappulaliigan seurakoordinaattori Miika Weckman

 

Ilman pelinohjaajia ja tuomareita ei olisi itse peliäkään, muistuttaa Turun Erotuomarikerhon puheenjohtaja Jorma Laaksonen.

 

- pelinohjaamisen tai tuomaroinnin aloittava nuori tarvitsee tukea koko jalkapalloyhteisön aikuisilta. Kaikki pelitapahtumaan osallistuvat, kuten pelaajat, valmentajat ja tuomarit tekevät virheitä. Virheistä kuitenkin opitaan ja kehitytään vähän paremmiksi joka kerta. Pyritään kannustalla ja positiivisella opastuksella kehittämään kaikkia kentällä olevia lapsia ja nuoria. Mikäli nuori lopettaa pelinohjaamisen huonojen kokemusten takia, niin hän tuskin aloittaa tuomarointiakaan. Oranssi kortti on hyvä työväline nuorille pelinohjaajille ja kortti varmasti herättelee paikalla olevia aikuisia oman käytöksensä tarkasteluun, sanoo Laaksonen.

 

Oranssin kortin tarkoitus ei ole millään tavalla nöyryyttää tai pilkata kortin mahdollista saajaa. Tarkoitus on vain kääntää se huutelun energia kentällä olevien kannustamiseen ja antaa kentällä pelaaville lapsille sekä pelinohjaajalle pelirauha rakastamansa lajin parissa. Toivommekin, että myös kentän laidalla muut aikuiset asiallisesti ohjeistaisivat näissä tilanteissa muita kannustajia esimerkilliseen käytökseen kentän laidalla.

 

Hyvää syyskierrosta kaikille joukkueillemme.